måndag 20 juni 2011

Skydd mot grus och jord

Till min vikingatida utrustning bär jag med mig ett bryne för att kunna hålla mina knivar, sylar och dylikt i skick. Men ofta när jag har behövt brynet, så har det suttit jord och annat intryckt i porerna, vilket riskerar att skada eggen på knivarna.
För att råda bot på detta irriterande problem så passade jag på att sy ett skydd i läder. Tog ett par spillbitar som jag fått över sedan tidigare och sydde ihop med vaxad lintråd, våtformade och lät torka. Remmen som skyddet hänger i är fäst i själva brynet och gör att jag inte tappar bort någon av delarna.




fredag 17 juni 2011

Halvvägs

Nu börjar mitt lamellharnesk att ta form, händerna värker av allt snörande.
Detta blir framsidan...

onsdag 15 juni 2011

Väskan helt färdig


Malins nya väska

Malin önskade sig en ny väska för ett tag sedan och nu har jag fått lite tid över att sy en.
Beställde beslag för ett tag sedan och nu kom de väl till pass.

Började med att skära ut delarna till väskan ur en 3mm`s vegetabilgarvad nöthud..


Färgade med röd narvsvarta och slog hålen med gaffelmejsel..


Sydde ihop med vaxad lintråd..


Våtformade den färdigsydda väskan och lät den torka med tidningspapper i för att behålla formen..


Slutligen skar jag hål till stängningsanordningen och fäste beslagen..


Nu är det bara lite saddelfett och torkning i solen som är kvar..

lördag 11 juni 2011

Wildas pärlor

Min snart 6 åriga dotter Wilda fick ett par spännbucklor i 4 års present att ha till sin vikingadräkt och nu har hon under 1,5 års tid samlat på sig glaspärlor på olika vikingamarknader vi har besökt.
Spännbucklorna köpte vi av Burr/Historiska Fynd och de är baserade på ett finskt fynd från 1000-talet.
det lilla hängsmycket är enkelt och jag och min son gjorde det när han skulle öva på att nita ihop metall, det är gjort av 1mm tjock mässings plåt och har ett kristkors med förlaga i 1000-talets Rom.
Hon är så stolt !!

fredag 10 juni 2011

Rustad för strid

Fick ju färdigt mina armskydd för ett par dagar sedan och nu lyckades jag lägga sista handen på min nya renskinnstunika, tänkt att användas i lite lättare strid där gambeson och ringbrynja känns för mycket.
Köpte tre superfina skinn på Ale vikingamarknad för ett tag sedan, sen konstruerade jag ett enkelt mönster, skar ut och sydde ihop med svart 18/3 vaxad lintråd och jag veeet !! inte så historiskt korrekt kanske, med svart tråd, men esteten inom mig säger att det blir snyggare när lädret åldras, så jag kunde inte låta bli.
Tunikan når mig knappt till knäna och har 3/4 ärmar.
Nervöst att sy i renskinn, det var första gången och resultatet blev ok, men nästa gång sylar jag nog alla hålen till sömmen istället för att slå dem med gaffelmejsel, tror att det blir ännu starkare sömmar då.



Förresten får väl publicera ett inlägg om när vi var i Ale i år nu när jag nämner det, en av de absolut trevligaste vikingamarknaderna enligt mig, ska bara skaka fram bilderna därifrån först.

torsdag 9 juni 2011

Vikingarnas stridskonst


Flera nätter i rad har det åskat och dånat här i skåne och det påminde mig om en bok jag inte läst på ett tag men som är riktigt bra, så nu har jag tagit fram "Vikingarnas stridskonst" av Lars Magnar Enoksen ur bokhyllan och börjat på den igen, har läst den flera gånger men tycker ändå att jag lär mig något nytt varje gång jag läser den.

Att använda allt

Fick en bit hjorthorn över för ett tag sedan och har inte riktigt kommit på vad jag skulle göra med den, men så behövde Malin en stängningsanordning till sin näverväska...
Hornbiten blev knappar och i sann vikinga och självhushållningsanda kom allt till användning.
Känns alltid bäst när man lyckas använda allt med respekt för naturen och djuret.



Dessutom fick jag ett gäng knappar över till något framtida sömmnadsprojekt.

tisdag 7 juni 2011

Armskydd

Tänkte att jag skulle komma igång med fightingen i sommar, har varit lat och omotiverad länge nu.
Så jag har ägnat lite tid åt att uppgradera min stridsutrustning, först ut att bli färdigt är mina nya armskydd, baserade på Bazubands från mellanöstern, minnesfragment av hundratals andra krigares armskydd och kanske en nypa rohirrim.. va f** det finns ju ändå inga historiska belägg för den här typen av skydd vad jag vet, så man får flumma lite.
Har sytt ihop två lager av 3 mm tjock nöthud med 18/3 vaxad lintråd, färgat, våtformat, låtit torka i solen, smörjt in med en gnutta sadelfett och skurit remmar till att knyta samman dem med.
Förhoppningsvis kommer jag nu att ha helare underarmar i sommar ;)







Nästa projekt som jag hoppas blir klart till säsongen är mitt lamellharnesk..

Julklappar i Juni


Fick ett litet vadderat kuvert i posten, gjorde en beställning från Jelling Dragon i England för ett tag sedan
och äntligen !! har det kommit.
Ett tändstål till mig med förlaga från ett Finskt fynd från 930-950 talet och en liten nyckel från
Alban Depper/Northan med ett gripdjur som klamrar sig fast i nyckelns ram till Malin att hänga från spännbucklorna.
Det är inte klokt hur lite små saker i brevlådan kan lyfta en redan bra dag till helt nya nivåer...

fredag 3 juni 2011

Vilken överraskning !!





Måste berätta om när jag blev överraskad av Malin för ett tag sedan, utan att avslöja något för mig hade hon varit i kontakt med prästen och kyrkovaktmästaren i Strövelstorp (en by i närheten av där vi bor) som gått med på att vi fick krypa upp under taket i kyrkan i Strövelstorp för att se de målningar som man upptäckt i samband med renoveringsarbeten, kyrkan har genomgått massor av ombyggnader och det man inte hade anat var att det döljde sig målningar från tidigt 1100 tal på vinden. Under reformationen så kalkades kyrkan vit invändigt och massor av målningar doldes. Man sänkte även taket och där det gjordes brydde man sig inte om att måla över, då det ändå inte syntes från kyrkans golv.
Vi mötes av kyrkovaktmästaren som tog oss med genom en smal gång och upp för en vindlande trappa från kyrkans utsida och vid trappans slut, täckta av damm och spindelnät, kom vi slutligen ut mellan inner och yttertaket på kyrkan och där fanns små delar av målningar i gult, mörkt blått, svart och rött föreställande odjur, djävulen och en del mönster bevarade...
Helt fantastiskt !!

Bästa boken


Idag trillade bästa boken ner i brevlådan, "Från vikingar till korsfarare,  Norden och Europa 800-1200"
Har slitit ut det lokala bibliotekets exemplar sedan länge och kände att det var dags för ett eget ex.
Beställde den på bokbörsen från Askens antikvariat och den är som ny...
Boken är delad i en fakta del och en fyndkatalog och fyndkatalogen är grym !! och sammanfattar massor av vardagsföremål, manuskript, mynt, smycken o.s.v under en tidsperiod av 300 år
Massor av bilder på föremål från hela Skandinavien och föremål som färdats så långt som från Ryssland och Bysans till Norden, en hel del intressant läsning och även om boken snart är tjugo år gammal känns den inte daterad och gammal.

onsdag 1 juni 2011

Välkommen till min/vår blogg



Tanken är att detta ska fungera som ett friare forum för mig och min familj än vår hemsida http://www.gripdjuret.se/ som i huvudsak har blivit webshop för vårt microföretag med samma namn, vi har tänkt att skriva om en del av det vi upplever, hantverk vi skapar, föremål vi skaffar, platser vi besöker och sånt vi helt enkelt bara tycker inspirerar oss, vårt fokus ligger så klart på levande historia med inriktning på vikingatid och tidig medeltid, men även annat kan dyka upp.
"Odjuret" som är på bild här ovan är både vårt företags logga och symbolen för vår familj, det är baserat på runstensdjur från tusentalet och designat av Mathias,

Väl mött, Ars och Fridar!!
Mathias och Malin